Cześć. :)
Dziś przychodzę do Was z przepisem na znaną sałatkę gyros. Sałatka nie jest typowo świąteczna, lecz moja gości na stole w każde święta.
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- przyprawa kebab-gyros
- ogórki kiszone (z ok. litrowego słoika)
- cebula biała (4-5 sztuk)
- puszka kukurydzy
- mały słoik majonezu (Hellmans albo Dekoracyjny)
- czosnek (3-4 ząbki)
- kapusta pekińska (mała główka lub pół dużej)
- mały kubek jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- olej
1. Podwójny filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, usmażyć na patelni na oleju; dodać przyprawę kebab-gyros około pół paczki. Po usmażeniu dodać do miski.
2. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, odcisnąć z soku i ułożyć na warstwie kurczaka.
3. Cebulę białą pokroić również na drobną kostkę, posolić ją i odcisnąć z niej sok. Położyć na warstwie z ogórków.
4. Kukurydzę odsączyć z soku i położyć na warstwie cebuli.
5. Polać sosem czosnkowym:
Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać do tego czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pieprz do smaku.
6. Kapustę pekińską pokroić w drobne paski i ułożyć na sosie.
A oto jak prezentuje się już gotowa sałatka:
Ja do swojej sałatki nie dodałam kukurydzy, bo moi domownicy za nią nie przepadają. Najlepiej układać składniki w przeźroczystej misce, warstwy będą się lepiej prezentować. :)
Pozdrawiam.
kocham tę sałatke ! ;D
OdpowiedzUsuńmniam mniam!!!
Polecam zamiast koszonego ogórka dać konserwowy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Kasia
http://mallettedetoilette.blogspot.com/
dzisiaj robiłam, moje ulubiona sałatka, chociaż robię ją trochę inaczej:D
OdpowiedzUsuńChętnie poznam Twoją wersję tej sałatki. :)
Usuń